poniedziałek, 18 marca 2019

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi


Gorgonzola, szpinak i orzechy włoskie to idealnie współgrające składniki, które szczególnie dobrze pasują do makaronu, zwłaszcza pełnoziarnistego. W dodatku danie z poniższego przepisu można przygotować w kwadrans. Mimo że jest tak proste, smakuje wyjątkowo.

Makaron z gorgonzolą,
szpinakiem i orzechami włoskimi

- 180g pełnoziarnistego makaronu farfalle
- 1 łyżka oliwy
- 60g orzechów włoskich
- 75g szpinaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100g gorgonzoli dolce

- świeżo mielony pieprz

1) Makaron ugotować al dente.
2) Na patelni rozgrzać oliwę, dodać orzechy włoskie i szpinak.
3) Dodać makaron, ocet balsamiczny i gorgonzolę pokrojoną w kostkę.
4) Chwilę podgrzewać, mieszając, i doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!