niedziela, 14 kwietnia 2019

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)


To ciasto jest wyjątkowo zdrowe, bo bez cukru, z dużą zawartością białka, niskokaloryczne i bezglutenowe. Oprócz tego wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Idealne na świąteczny stół, bo dla każdego!

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
- 115g mąki kokosowej
- 115g erytrolu w proszku
- 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 115g jogurtu greckiego 2%
- 180g mleka migdałowego lub zwykłego
- 1 cukinia (200g)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka starta z 1 cytryny

1) Wymieszać mąkę kokosową, erytrol w proszku, stewię, proszek do pieczenia i sól.
2) W dużej misce zmiksować jajka, jogurt grecki, mleko migdałowe, grubo startą cukinię, esencję waniliową i skórkę z cytryny.
3) Wsypać suche składniki i zmiksować.
4) Przelać do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę 20 minut.
5) Podawać np. z kremowym serkiem.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!