sobota, 16 listopada 2019

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą


Nachos to danie, które każdy zna, ale nie każdy robił je w domu. A nie ma nic prostszego. Wystarczą chipsy tortilla (ważne, żeby miały prosty skład i nie za dużo soli), prawie dowolne kolorowe dodatki i wyrazisty ser. Efekt na pewno będzie spektakularny.

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą
- 400g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka sosu chipotle (opcjonalnie)
- 1 puszka czarnej fasoli
- 150g naturalnych chipsów tortilla
- 100g ostrego sera
- 5 papryczek jalapeño z zalewy
- 1 mały pomidor
- 1/2 awokado
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek

1) Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone, kumin, wędzoną paprykę, kminek, czosnek i sos chipotle.
2) Podsmażyć i dodać odsączoną czarną fasolę.
3) W niewielkim naczyniu żaroodpornym rozłożyć chipsy tortilla.
4) Przełożyć na nie mięso z fasolą, posypać startym serem i połową posiekanych papryczek jalapeño.
5) Zapiekać w temperaturze 200 st. C przez 10-15 minut, aż ser się stopi.
6) Lekko przestudzić i posypać resztą papryczek, posiekanymi warzywami i szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 630 kcal


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!