niedziela, 9 lutego 2020

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową (słodzone erytrolem)


Ostatnio rzadko zdarza mi się piec. Niedawno trochę to nadrobiłam, przygotowując te niesamowicie smaczne ciasteczka. Są kruche i mocno maślane. Do tego pełnoziarniste i bez cukru, dlatego można je uznać za zdrową przekąskę, a nie tylko słodycze.

Kruche ciasteczka pomarańczowe bez cukru
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
- 60g erytrolu
- skórka starta z 1 bio pomarańczy*
- 100g zimnego masła

1) Wymieszać mąkę, erytrol i skórkę z pomarańczy.
2) Dodać kawałki masła i szybko wyrobić ciasto.
3) Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
4) Rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując mąką w razie potrzeby, i wykrawać niewielkie kółka.
5) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut (aż będą złoto-brązowe).

*bez niej też będą pyszne

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 32
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!