piątek, 3 kwietnia 2020

Proteinowa owsianka instant Jamiego Olivera


Kolejny udany przepis z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień" - owsianka w proszku z orzechami, siemieniem lnianym i quinoą. Łatwo ją przygotować, a potem przez miesiąc można cieszyć się śniadaniem (lub kolacją) do przygotowania w kilka minut. Gotowa owsianka przypomina gęsty budyń i świetnie smakuje zarówno sama, jak i ze słodkimi dodatkami.

Proteinowa owsianka instant
- 400g płatków owsianych*
- 100g siemienia lnianego
- 150g mieszanki orzechów**
- 50g komosy ryżowej
- 50g odżywki białkowej lub mleka w proszku***

1) W malakserze zmiksować wszystkie składniki na proszek.
2) Przesypać do szczelnego słoika i przechowywać w ciemnym miejscu do ok. miesiąca.
3) W celu przygotowania owsianki wsypać 50g proszku do rondelka, zalać ok. 200ml mleka (lub nawet wody) i gotować przez kilka minut, często mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.

* lub mąki owsianej
** w książce orzechy włoskie, pistacje i migdały, u mnie orzechy laskowe i migdały
*** u mnie białko z brązowego ryżu, w książce mleko w proszku ze słodem



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!