wtorek, 18 września 2018

Indonezyjski smażony ryż z makrelą


To danie to mój ostatni hit obiadowy. Jest niesamowicie wyraziste, aromatyczne i pełne smaku umami, a przy tym bardzo proste. Zainspirowała je indonezyjska potrawa nasi goreng, czyli dosłownie smażony ryż. Występuje on w wielu wersjach, więc z wędzoną makrelą też może ;)

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
- 1 łyżeczka + 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
- 150g brązowego ryżu
- 100g mrożonego groszku
- 1 dymka
- 1 łyżka ketjap manis
- 1 wędzona makrela
- 1/4 ogórka

1) Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i dodać roztrzepane jajko.
2) Rozprowadzić po dnie, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni i pokroić w paski.
3) Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pastę curry i smażyć przez minutę.
4) Dodać wcześniej ugotowany ryż, dokładnie wymieszać i dodać rozmrożony groszek i posiekaną dymkę.
5) Smażyć przez 2-3 minuty, mieszając.
6) Dodać ketjap manis, mięso makreli i omlet.
7) Dokładnie wymieszać i podawać z plasterkami ogórka.

Przepis, który trochę zmieniłam, pochodzi stąd.

Czas przygotowania: 15 minut (jeśli wcześniej ugotuje się ryż)
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za Wasze komentarze!