Dzisiejsze szybkie ciasto z kilku składników polecam zwłaszcza na śniadanie. Jest zdrowe, pożywne, a przy tym wyjątkowo smaczne, wyraźnie kokosowe. Mimo że nie dodaje się do niego tłuszczu ma świetną konsystencję, którą trochę przypomina blondie.
Ciasto owsiano-kokosowe bez cukru
- 100g mąki owsianej
- 60g mąki kokosowej
- 25g wiórków kokosowych
- 3 łyżki erytrolu
- 1 jajko
- 200ml mleka
1) Wymieszać mąkę owsianą, mąkę kokosową, wiórki kokosowe i erytrol.
2) Dodać jajko i mleko i dokładnie wymieszać.
3) Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 18 cm i wyrównać.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, aż będzie złote.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 115 kcal B4,5 T5,5 W10
Super ciasto, jestem ciekawy jego smaku ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, nie umiem się doczekać aż go wypróbuję. Dobrze, że kupiłam nową lodówkę, dzięki niej ciasto dłużej zachowa swoją świeżość tym bardziej, że ostatnio są takie upały. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Fajnie, że jest bez cukru. Jednak zastanawiam się, czy będzie wystarczająco słodki. Ale myślę, że wypróbuję i zamrożę w woreczkach strunowych do pakowania, bo akurat mam kilka, więc będę mogła częstować tym ciastem gości. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem z jednej strony bardzo dobrze, że jest to bez cukru, ale z drugiej jednak ma być to deser więc muszę sam sprawdzić czy będzie to dla mnie odpowiednio słodkie.
OdpowiedzUsuńPYszności
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń