niedziela, 13 czerwca 2021

Ciasto owsiano-kokosowe bez cukru


Dzisiejsze szybkie ciasto z kilku składników polecam zwłaszcza na śniadanie. Jest zdrowe, pożywne, a przy tym wyjątkowo smaczne, wyraźnie kokosowe. Mimo że nie dodaje się do niego tłuszczu ma świetną konsystencję, którą trochę przypomina blondie.

Ciasto owsiano-kokosowe bez cukru
- 100g mąki owsianej
- 60g mąki kokosowej
- 25g wiórków kokosowych
- 3 łyżki erytrolu
- 1 jajko
- 200ml mleka


1) Wymieszać mąkę owsianą, mąkę kokosową, wiórki kokosowe i erytrol.
2) Dodać jajko i mleko i dokładnie wymieszać.
3) Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 18 cm i wyrównać.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, aż będzie złote.


Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 115 kcal B4,5 T5,5 W10

3 komentarze:

  1. Super ciasto, jestem ciekawy jego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, nie umiem się doczekać aż go wypróbuję. Dobrze, że kupiłam nową lodówkę, dzięki niej ciasto dłużej zachowa swoją świeżość tym bardziej, że ostatnio są takie upały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Fajnie, że jest bez cukru. Jednak zastanawiam się, czy będzie wystarczająco słodki. Ale myślę, że wypróbuję i zamrożę w woreczkach strunowych do pakowania, bo akurat mam kilka, więc będę mogła częstować tym ciastem gości. Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!