Wietnamska kuchnia jest uzależniająca. Wiele jej dań jest całkiem łatwych do odtworzenia w domu, jak np. phở gà, czyli zupa z kurczaka. Powinna być klarowna, aromatyczna, ale nie tak intensywna w smaku jak wersja z wołowiną. Nie ma jednego przepisu na phở z kurczaka, ponieważ może się różnić użytymi przyprawami i dodatkami. Warto wypracować swój ulubiony sposób na tę zupę i wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.
Phở gà
- 1 kurczak (ok. 1,7kg)
- 3 dymki
- duży kawałek imbiru
- 1/2 łyżki soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe gwiazdki anyżu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- kawałek (2cm) cynamonu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 czerwona ostra papryczka
- pęczek kolendry
1) Kurczaka dokładnie umyć.
2) Zagotować go w dużym garnku, wylać wodę i umyć garnek (opcjonalnie).
3) Do kurczaka włożyć 3 plastry imbiru i białą część dymki.
4) Włożyć do garnka, wlać 3l wody, dodać sól i zagotować.
5) Gotować, od czasu do czasu zbierając pianę i tłuszcz.
6) Na gazie opalić kawałek imbiru wielkości kciuka i cebulę, zeskrobać spaleniznę, zawinąć w gazę razem z obranym czosnkiem i dodać do garnka.
7) Na suchej patelni uprażyć anyż, kolendrę i cynamon.
8) Po ok. godzinie od zagotowania wyjąć kurczaka, przestudzić i dokładnie obrać z mięsa.
9) Do wywaru dodać korpus, przyprawy zawinięte w gazę i sos rybny, gotować jeszcze 15-30 minut.
10) Na jedną porcję przygotować 50g suchego makaronu ryżowego wstążki.
11) Wrzucić go do wrzątku na 3 minuty (w zależności od makaronu czas może się różnić), odcedzić, przelać zimną wodą, a następnie przed podaniem gorącą.
12) Przełożyć do miski, nałożyć trochę mięsa, posypać posiekaną zieloną częścią dymki i ostrą papryczką.
13) Nalać wywar, na wierzchu ułożyć kolendrę i posiekany imbir.
14) Podawać oddzielnie limonkę, dodatkowy sos rybny i chili.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 7
Kaloryczność jednej porcji: 600 kcal (z makaronem)
mniami :)
OdpowiedzUsuń