czwartek, 16 czerwca 2022

Wietnamski ryż kleisty z dodatkami


Wietnamski ryż kleisty z dodatkami to chyba najbardziej uzależniające danie, jakie tylko można sobie wyobrazić. Składniki mogą być różnorodne, ale najważniejszy jest dobrej jakości ryż. Zwykle przygotowuję wersję jak na zdjęciu, ale oczywiście nie wszystkie dodatki są obowiązkowe, chociaż tworzą ciekawe połączenie różnych konsystencji i smaków.

Wietnamski ryż kleisty z dodatkami

- po ok. 50g ryżu kleistego na porcję
- omlet pokrojony w paski
- wietnamska mielonka cynamonowa chả quế
- suszona wieprzowina w nitkach ruốc

- suszone krewetki, namoczone w wodzie i podsmażone
- świeża kolendra
- szczypiorek
- czerwona papryczka chili
- prażona cebulka
- wietnamski sos chili lub sriracha
- maggi
- świeżo mielony pieprz

1) Ryż ugotować w parowniku bambusowym lub garnku do ryżu.
2) Podawać z ulubionymi dodatkami, oprócz wykorzystanych przeze mnie może to być też wietnamski pasztet pâté, mielonka chả lụa, kiełbasa lạp xưởng, przepiórcze jajka, sos sojowy, olej szczypiorkowy.


Inspiracja stąd.


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Nigdy nie spotkałam w Polsce chả quế, ale resztę mam więc chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zrobiłabym coś podobnego w domu, ponieważ uwielbiam kuchnię wietnamską. Odkąd mam nowy zestaw sprzętu AGD to eksperymentuję z różnymi przepisami. Gdy będę miała odrobinę czasu to spróbuję odtworzyć to danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!