Nie wszystkie koreańskie dania muszą wymagać trudno dostępnych składników. W przypadku Dak Gomtang, czyli zupy z kurczaka, bardzo łatwo skompletować wszystkie potrzebne produkty (paprykę gochugaru można pominąć lub zastąpić chili w płatkach). Koreański rosół podawany jest inaczej, bo z ryżem, co powoduje, że jest chyba jeszcze bardziej kojący.
Dak Gomtang
- 1 mały kurczak
- kawałek imbiru (3 cm)
- 14 ząbków czosnku
- 2 dymki
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 300g ryżu
- 3 łyżki papryki gochugaru
- sól, pieprz
- sos sojowy
1) Oczyszczonego kurczaka umieścić w dużym garnku i zalać 2,5 l wody.
2) Dodać imbir, 12 ząbków czosnku, białe części dymki, przekrojoną na pół cebulę i ziarna pieprzu.
3) Gotować ok. 50 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zdejmując tłuszcz i szumowiny.
4) Wyjąć kurczaka, ostudzić, obrać, dodać do wywaru korpus i gotować jeszcze 15-30 minut.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal
- 14 ząbków czosnku
- 2 dymki
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 300g ryżu
- 3 łyżki papryki gochugaru
- sól, pieprz
- sos sojowy
1) Oczyszczonego kurczaka umieścić w dużym garnku i zalać 2,5 l wody.
2) Dodać imbir, 12 ząbków czosnku, białe części dymki, przekrojoną na pół cebulę i ziarna pieprzu.
3) Gotować ok. 50 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zdejmując tłuszcz i szumowiny.
4) Wyjąć kurczaka, ostudzić, obrać, dodać do wywaru korpus i gotować jeszcze 15-30 minut.
5) Podawać z ugotowanym ryżem, posiekaną zieloną częścią dymki i sosem z gochugaru, wyciśniętych 2 ząbków czosnku i odrobiny wywaru.
6) Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
6) Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal
Uwielbiam wszelkie innowacje w kuchni, a ten rosół to dla mnie totalna nowość. Smakuje wybitnie! W dodatku przepis nie jest jakoś bardzo skomplikowany. Jeśli komuś znudził się już tradycyjny rosół, to na pewno będzie zadowolony właśnie z tego :). Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńMimo tego, że jestem wielką fanka kuchni koreańskiej to rosołu z tej kuchni nie jadłam.
OdpowiedzUsuń