środa, 28 grudnia 2022

Dak Gomtang - koreański rosół z kurczaka


Nie wszystkie koreańskie dania muszą wymagać trudno dostępnych składników. W przypadku Dak Gomtang, czyli zupy z kurczaka, bardzo łatwo skompletować wszystkie potrzebne produkty (paprykę gochugaru można pominąć lub zastąpić chili w płatkach). Koreański rosół podawany jest inaczej, bo z ryżem, co powoduje, że jest chyba jeszcze bardziej kojący.

Dak Gomtang

- 1 mały kurczak
- kawałek imbiru (3 cm)
- 14 ząbków czosnku
- 2 dymki
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 300g ryżu
- 3 łyżki papryki gochugaru
- sól, pieprz
- sos sojowy

1) Oczyszczonego kurczaka umieścić w dużym garnku i zalać 2,5 l wody.
2) Dodać imbir, 12 ząbków czosnku, białe części dymki, przekrojoną na pół cebulę i ziarna pieprzu.
3) Gotować ok. 50 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zdejmując tłuszcz i szumowiny.
4) Wyjąć kurczaka, ostudzić, obrać, dodać do wywaru korpus i 
gotować jeszcze 15-30 minut.
5) Podawać z ugotowanym ryżem, posiekaną zieloną częścią dymki i sosem z gochugaru, wyciśniętych 2 ząbków czosnku i odrobiny wywaru.
6) 
Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie innowacje w kuchni, a ten rosół to dla mnie totalna nowość. Smakuje wybitnie! W dodatku przepis nie jest jakoś bardzo skomplikowany. Jeśli komuś znudził się już tradycyjny rosół, to na pewno będzie zadowolony właśnie z tego :). Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo tego, że jestem wielką fanka kuchni koreańskiej to rosołu z tej kuchni nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dak Gomtang, czyli koreański rosół z kurczaka, to świetny przepis na ciepłą, kojącą zupę. Przygotowując to danie, warto wykorzystać kilka akcesoriów AGD, które mogą ułatwić proces gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dak Gomtang brzmi niesamowicie! Uwielbiam zupy, które są jednocześnie sycące i rozgrzewające, a dodatek ryżu naprawdę sprawia, że stają się jeszcze bardziej kojące. Fajnie, że można ją przygotować z łatwo dostępnych składników – to zachęca do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!